12 juli 1945 – 23 februari 2023 (77 jaar)

Met Ves Jacobs, met de mooie voornamen Silvester Theodoor Charles Elisabeth, geboren 12 juli 1945, verliest BEVO in korte tijd weer een markante persoon. Door velen binnen BEVO wordt hij gezien als de beste speler die BEVO ooit heeft voortgebracht.

Namens de  BEVO familie wensen wij alle nabestaanden heel veel sterkte bij de verwerking van dit grote verlies.

Ves is omstreeks 1956 lid van BEVO geworden. Alras ontpopte hij zich tot een geslepen speler, die het doel goed wist te vinden. Met 16 jaar was hij al een vaste speler van BEVO 1, uitkomend in de Vierde Klasse. In dat team scoorde hij zijn eerste competitiedoelpunt op 11 februari 1962, in de wedstrijd Helden – BEVO, uitslag 0 – 1.

BEVO werd in dat jaar, onder leiding van trainer Wiel Heger, kampioen vóór clubs als RKMSV, Panningen, Helden, Sparta’18, Grashoek en MVC’19. De nacompetitie tegen Thorn en Volharding werd winnend afgesloten, mede dankzij vier doelpunten van Ves, waardoor promotie naar de Derde Klasse een feit was.

Zijn laatste twee doelpunten in BEVO 1 scoorde hij in de legendarische, want dramatische, wedstrijd in Siebengewald op 17 mei 1982, Stormvogels – BEVO, uitslag 3 – 3, maar dat was net niet voldoende om in de Derde Klasse te blijven.

Een onvergetelijk moment was ook zijn doelpunt in de bekerwedstrijd van 6 oktober 1974 thuis tegen Panningen. Met een kopbaldoelpunt, zoals dat geen ander kan – op het juiste moment hoogvliegend door de lucht met een perfecte knikbeweging de bal hard tegen de touwen koppend – werd Panningen net voor tijd geklopt. Fantastisch !

Die overwinning was ook het begin van de meest succesvolle periode voor BEVO in het KNVB-districtsbekertoernooi. Onder leiding van trainer John Hendriks werden na Panningen achtereenvolgend uitgeschakeld Helden, RKMSV, Posterholt, Volharding, Stadbroek en Belfeldia. In de finale was hoofdklasser SVN uit Nieuwenhagen met 2-1 net iets te sterk.

Ves heeft minimaal 86 reguliere competitiedoelpunten in BEVO 1 gescoord, met in 1966-1967 zeventien maal als hoogste aantal in één seizoen. Wellicht ligt de totaalscore nog een stuk hoger, want soms werd niet de naam vermeld, maar alleen de positie van de speler, zoals “midvoor”.

Dat Ves veel goals scoorde viel ook profclub FC VVV op. In 1969 maakte hij de overstap, om er vier seizoenen te blijven. Hij heeft er 77 competitiewedstrijden gespeeld en maakte daarin tien doelpunten.

Na één seizoen Panningen keerde hij in 1974 terug bij BEVO.

In latere jaren, vanaf 1992, heeft hij nog enkele seizoenen bij de Veteranen gespeeld.

Behaalde kampioenschappen met BEVO 1 in 1961-1962 en 1976-1977.

Naast het zelf voetballen is Ves vele jaren (succesvol) jeugdtrainer-/leider geweest van, onder andere, C1, B1 en A1, waaraan de spelers van toen nog altijd mooie herinneringen bewaren. Al op de eerste training vertelde hij je hoe je je tegenstander op “sluwe” wijze uit balans kan brengen. Kampioen werd hij, onder andere, met de A in 1982-1983.

Tussen 1988-1992 is Ves vier seizoenen trainer van de selectie geweest, uitkomend in de Vierde Klasse G. De hoogste notering was een derde plaats. Elke wedstrijd was hij flink zenuwachtig tot uitdrukking komend in het aansteken van de ene na de andere sigaret.

Tot slot, een kenmerkende omschrijving van Ves zoals opgetekend in het jubileumboek 40 jaar BEVO in 1988:

“Voorts was er nog een man bij BEVO die de aandacht trok, namelijk de uiterst behendige en snelle spits Ves (van Grit) Jacobs. Deze man, die in staat was met blote handen, puur op snelheid, een eekhoorn te vangen, werd door de Venlose semi-profclub VVV bij BEVO weggekocht en wist aldaar jarenlang een basisplaats te verwerven. Heel Beringe was trots op “Vesje””.

Ves, rust zacht.

Ves zit op de onderste rij, met bal.